Midden-Limburg

Het Spaanse Bos. De Koningssteen. Sint Anna’s Beemd. Dit zijn slechts enkele namen van de vele natuurgebieden die Midden-Limburg rijk is: van moeras- en veengebieden tot oeroude bossen en waterplassen. Ook het Nederlands-Vlaamse natuurpark Kempen-Broek is met een oppervlak van 25.000 hectare een bezoek waard. Het park ligt in Weert, de groenste regio ter wereld. Midden-Limburg is groen, want ook Beesel sleepte een prijs in de wacht. De plaats werd uitgeroepen tot het groenste dorp van Nederland in 2014.Het midden van de provincie Limburg herbergt daarnaast twee nationale parken: De Meinweg en De Groote Peel. Nationaal Park De Meinweg wordt aan drie kanten omsloten door Duitsland.

Van de nabijheid van Duitsland werd in de eerste helft van de vorige eeuw ruimschoots geprofiteerd door het smokkelen van verschillende goederen zoals koffie, thee en sigaretten. De smokkelpaden die destijds werden gebruikt om douaniers om de tuin te leiden, zijn vandaag de dag interessante routes om de grensregio te verkennen. Of wandel eens langs de rivier de Roer, die vanuit Duitsland richting Roermond stroomt, waar hij uitmondt in de Maas. Tijdens een tocht langs deze rivier moet u niet vreemd opkijken als u ineens een ijsvogeltje of bever voorbij ziet komen. Deze twee prachtige dieren zijn hier nog veelvuldig te vinden.

Een andere manier om het veelzijdige landschap van Midden-Limburg te verkennen, in combinatie met het nuttigen van Limburgse lekkernijen, zijn de ‘Hap en Stap’ arrangementen. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet rond het beroemde witte stadje Thorn, het dorpje Reuver en de gemeente Roerdalen. Onderweg kunt u uw ogen en maag de kost geven bij diverse restaurants, landwinkels en kastelen. Vergeet vooral niet de echte Limburgse asperges en de lokale wildgerechten te proeven. Wel eens van ‘laecker boere sjonk’ gehoord? Dit is een speciale ham uit Ohé en Laak, in diverse streekwinkels te verkrijgen. We kunnen het u niet vaak genoeg vertellen: in Limburg is het goed toeven!

 

 

Filter op

Alle locaties op de kaart

Tips van fans

Er zijn nog geen tips ingevoerd. Jij bent de eerste! Druk op de bovenstaande knop om jouw tip in te dienen.